Afix Geen reacties

De traditionele retailers staan onder druk. Zoveel is wel duidelijk uit de reeks faillissementen en reorganisaties van de diverse winkelketens. Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Want de grillige consument is nog steeds te verleiden om geld te besteden in de winkel. Met name de pop up store raakt een gevoelige snaar bij consumenten.  Een tijdelijke winkel inrichten voor een product introductie, om oude voorraden te verkopen of om de band tussen merk en klanten te versterken. Welke reden er ook is om een pop up store te openen: de Nederlandse consument is er dol op.

Pop up stores

Verrassend, anders en leuk

Die consumentenliefde blijkt ook uit een onderzoek uitgevoerd door het retail adviesbureau Q&A . Maar liefst 62 procent van de 918 ondervraagde Nederlandse consumenten zegt bekend te zijn met de pop up store. Daarvan was weer 62 procent er ‘wel eens binnen geweest’ en had 43 procent ook daadwerkelijk de portemonnee getrokken om er iets te kopen. 

In hetzelfde onderzoek werd ook gevraagd naar de onderscheidende kenmerken van een pop up store. De consumenten vonden de tijdelijke winkels ‘verrassend’, ‘anders’ en ‘leuk’ (respectievelijk 58, 57 en 53 procent). Die positieve geluiden zijn terug te voeren op ’t assortiment (81 procent) en de inrichting (58 procent) van de pop up stores.

ICT verhoogt klantbeleving

Wie een pop up store wil opzetten, moet zich de nodige moeite getroosten om ervoor te zorgen dat de doorslaggevende factoren ‘anders’, ‘verrassend’ en ‘leuk’ in voldoende mate aanwezig zijn. Een mooie volzin, maar hoe bereik je dat? Een goed concept, plus een prima locatie en een uitgekiend assortiment zijn de drie eerste vereisten. Om de pop up store verrassend en leuk te maken (kortom: de klantbeleving opschroeven), is de inzet van slimme ICT-oplossingen een uitkomst. 

Technologische innovaties zoals slimme kassa’s, mobiele POS-systemen, beacons en interactieve displays zorgen voor die felbegeerde ‘Wow’-factor bij consumenten. Neem de interactieve display, om er maar een uit te lichten. De consument is al gewend aan het ‘bladeren’ op een smartphone of tablet computer. Dat kunnen zij nu ook op een levensgroot interactief display. Bijvoorbeeld om door een productencatalogus te bladeren en meer informatie over een bepaald item op te vragen.

Meters besparen

Combineer een interactief display met Augmented Reality en dan heb je een klantbeleving met een torenhoge ‘Wow’-factor. De klant laat zich fotograferen in de pop up store, op die foto wordt vervolgens – met behulp van Augment Reality-technologie – het gekozen kledingstuk geprojecteerd. Op het interactieve display ziet de consument vervolgens of het bewuste kledingstuk ook echt op het lijf geschreven is. Een mooie manier om de klant te verrassen. En in het geval van de pop up store is er een andere prettige bijkomstigheid: het levert ook weer vierkante meters op die niet aan pashokjes hoeven te worden besteed. Scheelt ruimte én levert in potentie extra omzet op: er kunnen immers meer producten worden getoond.

Lees ons e-book over ICT en pop up stores

Het mag duidelijk zijn dat de Nederlandse consument dol is op pop up stores. En marketeers ook, het biedt immers nieuwe wegen om de consument te verleiden om geld te besteden in een winkel. Maar voor het welslagen moet de benodigde automatisering goed zijn geregeld. In ons e-book gaan we verder in over de inzet van pop up stores en slimme ICT. Download het gratis e-book ‘Ontdek het ICT- geheim achter succesvolle pop up stores’.

Download gratis het e-book