Afix Geen reacties

HP, Zalando, Fiat: allemaal kwamen ze recent in actie met een Nederlandse pop up store. De tijdelijke winkels zijn dan ook niet meer weg te denken uit de marketingmix van retailers. Vaak met als doel zichtbaarheid te creëren onder de doelgroep op een manier die bijdraagt aan een rijke klantbeleving. En met succes: de winkels worden enthousiast ontvangen door het winkelende publiek.

Schot in de roos

Klantbeleving 2.0.

Leegstand, weinig tot geen risico en relatief lage kosten. De populariteit van pop up stores is ontstaan door een combinatie van factoren en blijkt een daverend succes.  

De explosieve groei van webshops en stijgende populariteit van online winkelen, maakt dat veel retailers zich toespitsen op een optimale klantbeleving. Eén waarin de bezoeker centraal staat, één die de bezoeker bijblijft. En de feiten liegen niet, pop up stores zijn een uitstekend instrument voor branding. Niet voor niets opende Justin Bieber onlangs zijn eerste pop up store in Rotterdam. De tijdelijke winkel is een vorm van adverteren, zijn naam is immers zichtbaar onder honderden (potentiële) fans. Bovendien biedt het een uitstekende manier om te testen of zijn merchandise producten in de smaak vallen. 

Het concept is vaak een schot in de roos. Uit onderzoek blijkt dat de tijdelijke winkels enthousiast ontvangen wordt door een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking.  Wat maakt dat ze zo populair zijn? Shoppers zijn nieuwsgierig naar de unieke producten/diensten die de stores (vaak tegen aantrekkelijke prijzen) presenteren.

Engagement dankzij technologie

Bezoekers werven is één, maar bezoekers behouden is een belangrijke tweede. De technologische mogelijkheden bieden gelukkig uitkomst. Voor wie de consument een extra verrassende ervaring wil bieden, gelden een aantal beproefde methoden. Ingewikkeld? Integendeel, denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van gratis wifi. Dit wordt veelal ingezet om het aantal bezoeken in de pop up store maar ook de duur van de bezoeken te verhogen.

Of zorg voor een interessante, liefst interactieve display. Interactieve technologie is reeds op de markt verkrijgbaar en heeft enkele geweldige retail toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan sociale media toepassingen, het tonen van een showroom of gamification. (Gamification is het toepassen van gamedenken en gametechnieken in niet-game omgevingen. Bij gamification gebruik je spelelementen om gebruikers te motiveren en hun ervaring te verrijken.)  Een andere toepassing waar al flink mee getest wordt is de beacon. Hiermee maak je door middel van wifi contact met het winkelend publiek en voorzie je hen van al dan niet gepersonaliseerde aanbiedingen of acties.

Pop up succes niet meer weg te denken

Eén ding is zeker: de opmars van pop up stores zet zich voort en de (al dan niet technologische) mogelijkheden om je te onderscheiden in het retaillandschap zijn legio. Een pop up store is weliswaar een kortstondig initiatief, maar wie een unieke ervaring weet te scheppen heeft nog langdurig baat bij het effect van de tijdelijke winkel.

Meer informatie over de kansen (en valkuilen) van een pop up store? 
Download dan ons e-book en ontdek de sleutels voor succes!


Download gratis het e-book