VPN, IP, DSN… ICT-diensten zijn meestal ingewikkeld en omgeven door moeilijke terminologie, veel afkortingen en Engelse termen. Gesneden koek voor de een, abracadabra voor de ander. Logisch, veel winkeliers hebben vooral met de gebruikerskant van ICT te maken, zoals een website of een voorraadbeheersysteem, en willen vooral dat alles gewoon werkt zoals het hoort.
Om wat meer inzicht te geven in de ‘achterkant’ van al die systemen, geven we op deze pagina zonder moeilijke woorden tekst & uitleg over een aantal veelgebruikte termen. Kunt u niet vinden wat u zoekt, heeft u een tip voor een andere term uitbreiding van deze tekst en uitleg of heeft u behoefte aan meer informatie, vul dan dit formulier in en wij zullen contact met u opnemen.
3G of 4G back-up
Stelt u zich eens voor dat uw internetverbinding uitvalt. Dat betekent lange rijen bij de kassa omdat de PIN is uitgevallen, alarmsystemen die uitvallen, camera’s die niet kunnen worden bekeken. En zaken als uw voorraadsystem zijn niet meer bereikbaar. Kortom: een hoop paniek in de winkel met onvermijdelijk omzetverlies tot gevolg. U wilt de telefoon al pakken om iemand te bellen, maar uw VoIP-telefoon doet het niet meer. Want ook die werkt via het internet.
Een 3G of 4G back-up zorgt ervoor dat in geval van storing alle communicatie wordt overgeschakeld van (bijvoorbeeld) ADSL, naar het mobiele netwerk. Daarbij staat 3G voor ‘derde generatie internet’ en 4G voor… inderdaad… Het verschil tussen beide zit hem in de internetsnelheid, net wat u in uw bedrijf nodig heeft. Maar met een back-upverbinding blijven uw bedrijfsprocessen in ieder geval gegarandeerd operationeel.
DNS
Computers en websites draaien op cijfers. Voor mensen zijn woorden beter te onthouden (en te communiceren!). Om die vertaalslag te maken is er het DNS: Domain Name System. Wat DNS simpel gezegd doet, is het vertalen van een namen van computers of websites naar een IP-adres (en andersom). Wanneer u bijvoorbeeld de site www.retailstekker.com bezoekt, tikt u die domeinnaam in. En vertaalt het DNS dit zodat uw computer de juiste informatie op de juiste plek opzoekt. In dit geval: bij het IP-adres 95.129.124.36, het nummer van de computer (server) waarop al de gegevens van retailstekker.com staan opgeslagen. De term ‘vertalen’ is overigens enigszins misleidend: het DNS vertaalt niet echt, maar zoekt in een tabel waarin alle namen aan nummers gekoppeld zijn.
IP – Internetprotocol
Elke computer heeft een eigen, uniek IP-adres, dat qua functie enigszins vergelijkbaar is met een telefoonnummer. Om computernetwerken met elkaar te laten communiceren, waarbij internet de bekendste en meest gangbare toepassing is, wordt er gebruik gemaakt van een Internetprotocol. Meestal afgekort tot IP. Zoals het woord protocol al zegt, zijn hier de regels vastgelegd die voor alle gebruikers en aanbidders gelden. Zodat het systeem goed kan communiceren. En daardoor informatie uit kan wisselen. Deze regels worden in een norm of standaard vastgelegd.
De communicatieprotocollen voor digitale computernetwerken hebben vele eigenschappen. Zodat er betrouwbare data-uitwisseling kan plaatsvinden, ook wanneer dat via een onbetrouwbaar communicatiekanaal of medium gaat. Sinds 20 juli 2004 worden binnen het internet twee versies van het Internetprotocol ondersteund, de versies IPv4 en IPv6.
VPN
‘Even een VPN-etje leggen…’ VPN betekent Virtueel Privé Netwerk, maar wat bedoelen we daar nu mee? Wat VPN doet, is zorgen dat er op een veilige manier informatie uitgewisseld kan worden tussen twee apparaten/netwerken die zich op afstand van elkaar bevinden. Bijvoorbeeld: winkel A wil de kassa in winkel B overnemen. In beide winkels plaatsen wij een router, een kastje dat beide kassa’s via het internet met elkaar verbindt. De routers zorgen ervoor dat beide kassa’s met elkaar kunnen communiceren en dat dit in geheimschrift gebeurt. Zodoende kan niemand de informatie ontcijferen die van A naar B en weer terug gaat. Het resultaat is dat het netwerk heel erg veilig is geworden. Door deze methode te gebruiken kun je dus over een publiek netwerk (het internet, dat van iedereen is) een eigen afgesloten netwerk bouwen. Wel zo prettig als er vertrouwelijke of financiële gegevens worden verzonden.