Afix Geen reacties

Pokémon Go mag de hype dan alweer voorbij zijn, het spelletje heeft wel de mogelijkheden van augmented reality in de kijker gespeeld. En die gaan voor producenten, groothandelaren en retailers veel verder dan het vangen van virtuele monsters in het park.

Online shoppen groeit nog steeds in populariteit, maar er zijn twee minpunten: de conversie zit op slechts 2 tot 4 procent vergeleken met 20 tot 40 procent in fysieke winkels en er worden veel goederen geretourneerd, omdat ze niet passen of er anders uitzien dan verwacht. Andersom hebben retailers in hun fysieke winkels weer moeite met het trekken van klanten, onder andere omdat ze niet het assortiment kunnen bieden waar de webshop wel de ruimte voor heeft. Augmented reality kan voor veel retailers een oplossing zijn.

Augmented Reality
foto: www.augmentedpixels.com

Waarom AR?

Natuurlijk biedt ook virtual reality kansen voor bedrijven, met name op de retaillocatie. Denk bijvoorbeeld aan reisbureau D-reizen dat met een VR-bril klanten liet ervaren hoe het is om surfles te hebben op Tahiti. Het zou zeer interessant zijn voor retailers als de klant dergelijke belevingen gewoon thuis kan meemaken. Maar de realiteit is dat de daarvoor benodigde infrastructuur, de zogeheten installed base, nog beperkt is. Hoeveel mensen hebben er op dit moment al een Oculus Rift of een HTC Vive thuis? Dit najaar komt Playstation met een virtual reality-versie. De (pre-order) sales zijn veelbelovend, voor Sony, maar ook voor andere devices. Het ziet ernaar uit dat VR geleidelijk de huiskamer van de consument aan het veroveren is.

Tot die tijd is ons advies: focus op VR op retail-locaties en op AR als je de consument thuis wilt bereiken. Immers, voor AR heb je geen extra apparaten behalve een smartphone, dus het potentiële bereik is groot. En er zijn genoeg toepassingen te bedenken waarvoor AR veel toegevoegde waarde biedt. De herinrichting van een badkamer bijvoorbeeld. Het is kostbaar om voor elke klant een nieuwe VR-simulatie van diens badkamer te maken, want alle huizen zijn anders. Eenvoudiger (en goedkoper) is het om uit te gaan van de bestaande ruimte en daar de gewenste tegels en badkuip in weer te geven.

Wie de schoen past, projecteert hem

AR neemt onzekerheid weg bij de consument en dat verhoogt de conversieratio. Welke kleur verf staat mooi op de muren van de woonkamer? Past dat bed wel in de slaapkamer? Hoe komt die keuken er in het echt uit te zien? En dat zijn alleen nog maar voorbeelden in de woonbranche.

Wie de schoen past

In de mode- en beautywereld zijn verschillende bedrijven al een aantal jaren aan het experimenteren met AR. Zo heeft schoenenmerk Converse een app waarmee je kunt zien hoe een bepaald paar de klant zal staan. Bij kledingwinkels Uniqlo en American Apparel kan de klant door middel van AR kijken welke kleur hen het beste staat, zonder dat ze de kledingstukken hoeven te passen. Dat zijn natuurlijk initiële toepassingen van AR, want er wordt niets gedaan met de pasvorm van de klant. De volgende stap is dan ook dat diens lichaamstype en –maten worden gemeten geladen (al dan niet gemeten met de mobiele telefoon) en het kledingstuk of de schoenen worden weergegeven alsof de klant die zelf heeft aangetrokken.

Voor webshops is het voordeel van deze technologie dat er minder kledingstukken en schoenen retour worden gestuurd. Voor fysieke winkels betekent het dat zij minder assortiment hoeven te voeren maar toch een compleet aanbod aan de klant kunnen laten zien. Als je meeneemt dat een vierkante meter winkelruimte honderden euro’s investering met zich meebrengt aan inventaris en assortiment, dan is het duidelijk dat AR grote mogelijkheden biedt.

Producenten moeten aan de bak

Augmented reality wordt het nieuwe frontend. Dit betekent dat de achterliggende systemen hierop moeten worden ingericht. Om een badkamer in AR te kunnen laten zien aan een klant, is content nodig. Producenten moeten aan de bak om de juiste productdata beschikbaar te stellen. Het is best een uitdaging om dat voor elkaar te krijgen bij bedrijven die gewend zijn met foto’s en (online) catalogi te werken. Maar AR biedt een dusdanig verrijking van de klantbeleving, dat de producenten deze innovatie wel zullen moeten omarmen.

Toekomst: hologrammen en sensoren

In de huidige generatie smartphones wordt de werkelijkheid verrijkt door middel van de camera in combinatie met een app. Dat kan nauwkeuriger. Google is daarom gestart met Project Tango. De smartphone wordt met extra sensoren uitgerust, zodat de consument bijvoorbeeld de ruimten in huis kan opmeten zonder gedoe met een rolmaat.

Een gewone telefoon ziet het verschil niet tussen een verticaal of horizontaal vlak; Tango wel. Als de klant wil zien hoe een kast in huis staat, dan kan dankzij deze technologie het meubelstuk op ware grootte worden geprojecteerd. Tango ‘weet’ immers al dat het plafond bij wijze van spreken 2 meter 80 hoog is en dat de kast dus 60 cm over heeft aan die kant.

Tot nu toe is alleen de smartphone Lenovo Phab 2 Pro voorzien van Tango-sensoren. Maar de verwachting is dat andere smartphonefabrikanten zullen volgen, niet alleen met deze, maar ook met andere toevoegingen die AR zullen versterken.

Aan de high-end kant van de markt zien we ook veel ontwikkelingen, met name de HoloLens van Microsoft en Magic Leap. Beide houden zich bezig met het projecteren van hologrammen in de echte wereld. Bij Microsoft heb je een speciale bril nodig om het te zien. Welke technologie Magic Leap gebruikt voor de projectie is (nog) niet duidelijk. De driedimensionale projecties die deze bedrijven maken kunnen zeer goed commercieel worden toegepast om producten bijna tastbaar te maken voor de consument, zodat deze eerder tot een aanschaf bereid is. Het is echt geen toeval dat de Chinese e-commerce gigant Alibaba begin dit jaar honderden miljoenen euro’s in Magic Leap investeerde.

Hoogste tijd voor AR

De moraal van het verhaal: augmented reality is niet alleen interessant voor spelletjesontwikkelaars en de entertainmentindustrie. Wie goede content biedt, kan de consument gemakkelijker over de streep trekken en de conversie verhogen. De kosten van retouren gaan omlaag en cross-channel retailers hebben minder vierkante meters nodig om toch een volledig productaanbod te kunnen tonen. Het wordt sneller gemeengoed dan je denkt, dus nu is het moment om met AR aan de slag te gaan.

bron: https://www.emerce.nl/achtergrond/augmented-reality-wordt.nieuwe-frontend