Afix Geen reacties

Zonder een beveiligingsprogramma ben je als burger of bedrijf nergens meer. Dan is je computer zo gehackt. Maar ook met een firewall is het essentieel om updates uit te voeren. Anders ben je net als TNT, MSD of APM de klos.

Bedrijven laks met updaten computers

Directeur Martijn van der Ende van het Haarlemse beveiligingsbedrijf Netco zag het deze week weer met lede ogen aan. „De update van het Windowsprogramma is al lange tijd beschikbaar en repareert het beveiligingsgat. Er zijn regelmatig van dat soort updates, maar veel particulieren en bedrijven hebben daar helemaal geen zin in. Een particulier kan de update doen bij het afsluiten van zijn computer. Dat is simpel. Een bedrijf is lastiger, maar het hoeft niet altijd zijn productie stil te leggen. Updates kunnen wel vergaande gevolgen voor de productie hebben met een kans op het uitvallen van de productie.”

Noodknop

Maar die lakse houding van computergebruikers eist steeds vaker zijn tol. „Bij de vorige aanval waren het vooral Britse ziekenhuizen en hier in Nederland alleen het parkeerbedrijf Q-park. Toen was in het virusprogramma ook snel de noodknop gevonden. Dat gaf de burger moed, dat in Nederland de systemen wel up to date waren. Niet dus.”

De problemen bij APM, MSD en TNT maakten ook meteen duidelijk hoe afhankelijk bedrijven zijn van hun computernetwerken. „Er is geen noodscenario. Zonder computergegevens is dat lastig, omdat je niet weet waar containers naar toe moeten. Maar het toont meteen aan dat het beter is om je risico te spreiden. Dat je je gegevens op twee systemen hebt draaien. Dat is wel duurder en vergt meer kennis, maar het loont zich wel.”

Van der Ende maakt dat duidelijk aan de hand van een supermarkt. Wanneer daar tien kassa’s staan, zijn die voor hun pinbetalingen allemaal aangesloten op hetzelfde betalingssysteem en bank. „Wanneer er problemen in het betalingsverkeer zijn, kan je als winkel bijna niets meer. Op een drukke zaterdag is dat een ramp. Daarom kan je beter de helft van je kassa’s aansluiten op een ander betalingssysteem van een andere bank.”

Beveiliging

Met klanten als Action, Primera en Loods5 weet het bedrijf waar het over praat. Van der Ende begon het bedrijf 21 jaar geleden met een studiegenoot. „We hadden geen zin om het zoveelste bedrijf te worden dat websites bouwt. Het moest uitdagender. Vandaar de beveiligingskant. Nu hebben we 15 mensen in dienst en kijken we waar onze klanten hun beveiliging kunnen verbeteren. Het gaat niet alleen om het stilvallen van je bedrijf, maar je kan ook alle gegevens op je computers kwijtraken. Dat is redelijk desastreus.”

Dagelijks zijn er duizenden aanvallen op netwerken. Ook door spionagediensten. „Alle ellende die je wel eens in films ziet, zoals het openen van sluizen of bruggen, is mogelijk. Alleen hebben criminelen daar niet zoveel baat bij. Terroristen natuurlijk wel.”

Op de onderstaande link is te zien hoeveel en waar steeds aanvallen worden uitgevoerd: https://threatmap.fortiguard.com



Bron: Haarlems Dagblad

Foto: © foto United Photos/Paul Vreeker