Data biedt kansen voor alle ondernemers
Afix Geen reacties

Digitale ontwikkelingen bieden volop nieuwe kansen voor ondernemers in de retail. Maar hoe zet je als winkelier ICT in als marketingtool en verkoopinstrument? En dan niet door een webshop te starten, maar ‘gewoon’ live in de winkel? Bij succesvolle winkelformules is al te zien dat ICT beleidsmatig is geïntegreerd binnen de retailorganisatie. Bijvoorbeeld door digitale informatie van klanten te gebruiken om een betere klantbeleving én een hogere omzet te realiseren. Zo zijn sinds een paar jaar de beacons in opkomst, om maar een voorbeeld te noemen. Nieuwsgierig naar onze visie?

Bekijk het informatiefilmpje van Netco over de toekomst van ICT en welke mogelijkheden dat biedt voor ondernemers.

Welke kansen liggen er voor de winkeliers?

Retail & innovatie: het effect van technologie in je winkel [onderzoek]

Volgens onderzoek van Tibert Verhagen /Amsterdam University of Applied Sciences en Jesse Weltevreden / Hogeschool van Amsterdam / E-commerce Foundation is er een relatie tussen winkels die frequent gebruik maken van innovatieve toepassingen en omzetstijging:

Winkels waar de omzet van stijgt, scoren hoger op innovatieve toepassingen

“Opvallend genoeg tonen de resultaten aan dat winkels waar de omzet van stijgt, op alle innovatieve toepassingen hoger scoren dan winkels die een omzetdaling laten zien. De grootte van de steekproef gebiedt enige voorzichtigheid. Maar we kunnen door dit uniforme patroon wel constateren dat winkels met een stijgende omzet deze technologische toepassingen vaker gebruiken. Ze werken kennelijk actiever met innovatieve technologie. Om daarmee verbeteringen na te streven op het gebied van operational excellence, klantervaring, inzicht in klantgedrag, online presence, en online traffic. Dat dit bijdraagt aan een stijgende omzet lijkt geen toeval.

Natuurlijk kan als tegenargument worden gebruikt dat zelfstandige winkels met een dalende omzet waarschijnlijk te weinig geld hebben om in innovatieve technologie te investeren. Dit zou kunnen verklaren waarom deze winkels momenteel laag scoren. En ook waarom ze, zoals uit aanvullende vragen naar voren kwam, nauwelijks plannen hebben om dit in de toekomst te veranderen.

Deze vlieger gaat echter niet op als je ziet dat deze categorie winkels ook minder bezig is met de soorten technologie die wel goed te bekostigen zijn. Zoals gratis WiFi, e-mailnieuwsbrief en website analytics. Of die, indien met kennis toegepast, juist een directe bijdrage aan omzet kunnen leveren. Denk hierbij aan tools voor zoekmachineoptimalisatie, adverteren in zoekmachines en online affiliatie-programma’s.”

De juiste kennis in huis

“Misschien ligt in deze laatste zin wel de sleutel: kennis. Met de juiste kennis zijn winkeliers niet alleen in staat om een innovatieve technologie goed toe te passen, ze zijn zich er ook van bewust dat het van belang voor hun omzet kan zijn.” Aldus de auteurs. Lees het volledige artikel.