draadloos pinnen met gekoppelde kassa systemen. netwerkbeheer
Afix Geen reacties

– Dit is waarom flexibele ICT bepalend is voor het verzilveren van kansen in retail landschap

Het is hét nieuwe speeltje van retailers: pop up stores. De tijdelijke winkels stijgen razendsnel in populariteit, zowel bij winkeliers als bij het grote publiek. Maar wie denkt dat een pop up store gepaard gaat met een “pop up voorbereiding” heeft het mis. Hoewel de naam anders doet vermoeden, ligt er vaak een ijzersterk concept dat invulling geeft aan de belangrijkste financiële-, marketing- en ICT-vraagstukken. Dat laatste bezorgt winkeliers vaak de nodige hoofdbrekers. ICT is vaak kritisch voor succes, hoe zorg je voor een goede ICT-infrastructuur die net zo flexibel is als de pop up store?

Veilig contactloos pinnen

ICT het nieuwe marketingwapen?

De kijk op ICT is veranderd. Ooit werd de discipline gezien als de technische vraagbaak van de organisatie, nu een onmisbare business enabler belast met de uitdaging zowel flexibiliteit als continuïteit te bieden. Bovendien wordt ICT vandaag de dag door andere afdelingen (zoals HR en Marketing) in toenemende mate gezien als een ‘vehicle’. Sterker nog, de verwachting van Gartner is dat de CMO dit jaar (2017) méér ICT-inkopen doet dan de CIO zelf!

En dat zou zomaar kunnen kloppen, denk maar eens aan POS (point of sale) software, ook wel ‘de slimme kassa’ genoemd. Die kassa is niet langer alleen een betalingsinstrument, maar ook een marketinginstrument. De software registreert marketingacties, verzamelt klantinformatie en is in staat om een loyaliteitsprogramma toe te passen. Daarmee is een nieuwe wereld aan mogelijkheden ontstaan, ook (en misschien wel júist) voor pop up stores. Je stuurt de gegevens aan het eind van de dag naar het hoofdkantoor, analyseert de data en stuurt real-time bij in je verkoopbenadering.

ICT-infrastructuur

Hoewel het begrip “pop up ICT” nog niet is doorgebroken, is een flexibele ICT-oplossing van tijdelijke aard zeker een vereiste voor wie die nieuwe wereld aan mogelijkheden wil verzilveren.  Onmisbaar voor de tijdelijke winkel is bijvoorbeeld een solide wifi netwerk. Enerzijds wil je het winkelende publiek van gratis internettoegang voorzien, zodat je sociale interactie met of over de pop up store kunt stimuleren. Anderzijds mag dit je eigen internetgebruik niet te zwaar belasten. Een goede verbinding is cruciaal voor de kassa, de POS systemen en last but not least het pinverkeer. Zo cruciaal zelfs, dat veel winkeliers zorgen voor een back-up oplossing. Een dergelijke oplossing waarborgt een back-up verbinding in geval van internetstoringen.

ICT-security

Gelukkig staat een draadloos netwerk vaak op het boodschappenlijstje van de pop up winkelier. Het is simpelweg té belangrijk om te vergeten. In tegenstelling tot ICT-security. Terwijl de impact van een hack minstens zo groot is als een internetstoring. Denk je eens in wat een virus, of zelfs cybercrime zou betekenen voor je bedrijfsvoering? Of een lek van klantgegevens? Dit wordt nog altijd te vaak onderschat, met alle gevolgen van dien. Stel veiligheid boven alles.
Het tijdelijke karakter van een pop up store heeft winkeliers veel te bieden. Echter, wie zich niet goed voorbereid op zaken als ICT, veiligheid of flexibiliteit, heeft ook veel te verliezen. Het zijn vaak niet de eerste onderwerpen (en ook niet de meest sexy) om mee aan de slag te gaan, maar wél gevoelige onderwerpen ten aanzien van reputatie en betrouwbaarheid. 

Meer weten over de ICT geheimen achter succesvolle pop up stores?

Lees dan ons gratis ons e-book en leer meer over de do’s & dont’s!

Download gratis het e-book