Afix Geen reacties

De consument shopt steeds meer online en lijkt de fysieke winkel links te laten liggen. Het zijn onheilstijdingen die steevast in de media opduiken. Toch ligt de waarheid wat meer in het midden. Ja, de online verkopen stijgen, maar tegelijkertijd groeien ook de ‘offline’ verkoopcijfers. Hoe dat zo komt? De inzet van retail technologie maakt het mogelijk. En er lijkt vooralsnog geen eind te komen aan de manieren waarop IT klantbeleving en omzet in de fysieke winkels kan verbeteren. Wij nemen u mee in de belangrijkste technologie trends voor retailers.

Trends

Trend nummer 1: de kassa is geen kassa meer

Slimme kassasystemen – al dan niet in combinatie met andere instore oplossingen – gaan verder dan alleen maar het registreren van transacties. Zij zijn de ‘intelligente spil’ van de winkel, waarmee andere zaken (zoals het meten van de effecten van marketingacties) worden bijgehouden. Als de kassa wordt gekoppeld met andere – instore – systemen, komen ook andere mogelijkheden binnen handbereik. Denk aan automatische herkenning van vaste klanten (via beacons en smartphones) of het automatisch bijwerken van de voorraadadministratie.

Trend nummer 2: interactieve displays

Kent u ze nog: de oude handgeschreven of bedrukte displays binnen en buiten het winkelpand? Die hebben nu wel hun langste tijd gehad. Met de komst van interactieve displays gaat er een wereld aan nieuwe mogelijkheden open die de meerprijs van dergelijke systemen rechtvaardigt. Het zijn meer dan alleen maar ‘slimme uithangborden’. Retailers kunnen ze gebruiken om klanten bijvoorbeeld makkelijker door hun winkels te loodsen. De digitale plattegrond op de display is doorzoekbaar te maken, zodat de klant zelf snel en gemakkelijk de weg kan vinden naar het product naar keuze. En er kunnen ook direct aanbiedingen voor de bewuste productcategorie worden geprojecteerd. Het liefst met koppelingen naar de slimme kassa en andere instore systemen.

Trend nummer 3: beacons

Bezoekers van webshops kennen ze al: de cookies. Met die kleine computerbestanden wordt bijvoorbeeld bijgehouden of iemand voor de eerste keer op de site komt én hoe hij of zij door de webshop navigeert. Beacons zijn de ‘cookies’ van de fysieke winkel. Zij houden (via Bluetooth-communicatie) bij of en welke consument de winkel bezoekt. De beacon communiceert namelijk met de smartphone van de bewuste persoon. Ideaal voor bijvoorbeeld de automatische herkenning van klanten die deelnemen aan een loyaliteitsprogramma. De retailer kan dan ook direct een op maat gesneden aanbieding naar hun smartphone sturen.

Trend nummer 4: Wi-Fi-netwerken

Geen ‘gratis’ Wi-Fi in de winkel? Dan loopt de retailer een grote kans om (potentiële) klanten kwijt te raken. Maar het is niet louter een kostenpost: gratis Wi-Fi kan op meerdere manieren omzetverhogend werken. Door middel van de combinatie Wi-Fi-tracking (het bijhouden van de unieke apparaat codes van bijvoorbeeld smartphones) en heatmaps zijn bijvoorbeeld de routes van klanten in de winkel vast te leggen. Zodat de retailer vervolgens precies kan zien waar eventueel verbetering in het getoonde aanbod mogelijk is.

Trend nummer 5: Augmented & Virtual Reality

Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) bieden de mogelijkheid om letterlijk informatie over producten te laten zien. Of (in het geval van Virtual Reality) zelfs de producten te laten ‘gebruiken’ zonder dat het bewuste product uit een verpakking hoeft te worden gehaald. Voorbeeld van AR: een jurk wordt in de winkel (via een interactief display) op het lichaam van de klant geprojecteerd. Dat scheelt weer opstoppingen in pashokjes en verlaagt de aankoopdrempel.

Trend nummer 6: omnichannel
Consumenten verwachten dat er nagenoeg geen verschil is in de klantbeleving op de site, in de app en in de fysieke winkel. Offline versmelt steeds meer met online: de zogenoemde ‘omnichannel’-trend. Voorbeeld daarvan: de consument bestelt producten online en wil ze vervolgens offline, in een winkel naar keuze, kunnen ophalen. Dat stelt redelijk wat eisen aan zaken als integraal voorraadbeheer en de logistieke afhandeling.

Trend nummer 7: hybride logistiek

De veranderingen blijven zich aandienen, zeker nu de grens tussen online en offline verder vervaagt. Dat heeft niet alleen implicaties voor de retailer zelf. Het zorgt ook voor innovaties bij logistieke dienstverleners. En waar zij het laten liggen, pakken ambitieuze startups en visionaire retailers het op. Online en offline retail omarmt definitief een hybride logistiek model waarin ze voor specifieke locaties en (premium) services specialisten inschakelen, zij-aan-zij met ‘generalisten’ voor de rest van het land en de wereld. Tevens worden er nog meer dan ooit efficiënte koppelingen met het bestel, voorraadsysteem en on-the-floor-systemen gemaakt. Die koppelingen komen tot stand door middel van slimme software. Wat weer zorgt voor nieuwe ontwikkelingen, zoals instore picking (online kopen en in de winkel ophalen). Of een inkoop die zelf bijhoudt of, waar, wanneer en hoeveel producten er nodig zijn. En rekening houdt met zaken als temperatuur en seizoensinvloeden.

De grote winnaars zijn de retailer én de klanten. Beiden krijgen meer opties en keuzemogelijkheden. Een zegen in een dynamische tijd waar flexibiliteit en innovatie het verschil maken voor de retail sector.

Meer lezen over dé technologie trends die de retailbranche positief beïnvloeden? 

En wilt u ook weten hoe dat in de praktijk werkt? Download dan het gratis e-book!

New Call-to-action