Afix Geen reacties

Google de buzzterm growth hacking en je vindt inmiddels ruim 5,5 miljoen resultaten aan entertainment. YouTube, Airbnb, Dropbox: allemaal geven ze het nakijken met hun explosieve groei. Dankzij groeiversnellers hebben zij hun potentie 100% benut en behoren ze tot de grootste merken van deze tijd. Het ‘hacken van groei’ is booming business. Wat verklaart dit succes?Growth hacking

Wat is growth hacking (in retail)?

De term growth hacker stamt uit 2010 en is in het leven geroepen door groei-goeroe Sean Ellis. Een growth hacker heeft één doel. Alles wat ze doen wordt kritisch beoordeeld op de potentiële impact op schaalbare groei. Door te testen, meten en bijsturen, leren growth hackers in korte tijd wat wel of niet werkt. Met behulp van big data (klant/markt) en technische mogelijkheden stimuleren zij explosieve groei.Growth hacking mag dan gewoon een mooie naam voor online marketing lijken, in realiteit is het gebaseerd op de gedachte dat marketing, sales, design en technologie hand in hand gaan om (explosieve) groei te realiseren.

‘Hacking growth’: een klompje goud voor retailmarketeers?

De potentie is enorm. De interactieve displays die we vandaag de dag al zien in de winkels, is kinderspel als je het vergelijkt met de data, inzichten en strategieën die online al worden toegepast. Denk je eens in hoe groot het onbenutte potentieel is:• Hoe vaak worden winkeldisplays ontworpen om viraal te worden?

• Hoe vaak wordt een contentstrategie gebruikt om de time-in-store te stimuleren?

• Hoe vaak zie je A/B-tests van aanbiedingen die in realtime worden bijgewerkt met ideeën en die bijna net zo snel worden verwijderd als ze worden gemaakt?Dit zijn allemaal strategieën voor het hacken van groei en het is een kwestie van tijd voordat ze in de winkels zichtbaar zijn.

Experimenteren aan de basis voor hacking mindset

Wat werkt wel en wat werkt niet? Het zijn de vragen die retailmarketeers en salesmanagers zich continu stellen en er is maar één manier om er achter te komen: testen. Met meerdere winkels beschik je over het ultieme laboratorium. Breng je ideeën in een aantal winkels (of pop-up stores) tot uitvoering, verzamel input van het winkelend publiek, maak aanpassingen en test opnieuw. Meet, meet, meet en gebruik de data om aannames te valideren en bij te sturen.

Technologie en data brandstof voor groei

Het zijn de essentiële drijvers: zonder technologie en data geen growth hacking. Neem bijvoorbeeld de slimme kassa, uitgerust met een Point-of-Sale-systeem, waarmee je het effect van je marketingacties kunt bijhouden én doorvertalen naar nieuwe, geoptimaliseerde experimenten. Analyseer het gedrag van het winkelend publiek: vinden zij waar ze naar op zoek zijn? Op basis van hun gedrag kun je (real-time) informatie aanbieden, zoals een prijsvergelijking, korting of andere relevante promoties.Displays kunnen je daarbij helpen, maak bijvoorbeeld je top 10 verkochte items zichtbaar, integreer (virale) content in je winkelconcept, of biedt last-minute de laatste items van een van je topproducten aan. Dit laatste is door Amazon al veelvuldig getest, per slot van rekening wil toch niemand een geweldige (relevante) aanbieding missen? Of de beacons, een kansrijk touchpoint voor content marketing. Het experimenteren met deze technologie is nog lang niet op zijn hoogtepunt, maar één ding is zeker: beacons zijn een krachtige tool voor contentmarketeers. We moeten nu nadenken over hoe we het potentieel ervan kunnen benutten. Retail ontwikkelt zich tot nieuw content marketingkanaal. Het aanbieden van goed getimede, overtuigende content is noodzakelijk in die cruciale momenten voordat een keuze wordt gemaakt. Wie zich de ‘hacking mindset’ van continue experimenteren eigen maakt, zal niet onopgemerkt blijven bij de consument en kan in korte tijd (een reeks van) successen boeken. Meer lezen over groeistrategieën in retail?  Maak kans op één van de 250 exemplaren van “Retail in oorlog”! 

Ja, Ik wil kans maken op dit boek

Bronnen:

http://www.mytotalretail.com/article/10-exceptional-retail-marketing-hacks/
http://beekn.net/2014/01/growth-hacking-retail-ibeacon/
https://www.medallionretail.com/blog-post/tech-jargon-retail-success-growth-hacking