Afix Geen reacties

Driemaal raden: marktleider, miljarden omzet en de 1000e vestiging. Dat kan er maar één zijn, namelijk de Action. De meest succesvolle discounter van Hollandse bodem is ook na de crisis nog altijd ongekend populair. Maar opvallend genoeg voor het huidige tijdperk, blijkt e-commerce niet dé groeifactor. Sterker nog, alle verkopen komen van de winkelvloer, er is (nog) geen webshop. Is het succes van korte duur, missen zij de digitale boot? Of zijn er andere aanwijsbare factoren die de groei verklaren?

Digitale transformatie

De groei van deze winkelketen lijkt niet te stoppen. Waar het totale aantal winkels in ons land met 5% terug liep (Locatus), maakte de Action  bekend de 1000ste winkel te openen. Weliswaar niet alle 1000 in Nederland, maar met 357 stuks heeft de keten toch de helft van de Nederlandse markt in handen.

Hoezo, de digitale boot gemist?

Voor wie e-commerce ziet als noodzakelijk distributiekanaal om groeikansen te realiseren: niets blijkt minder waar. Het bedrijf zoekt de groei vooral in de fysieke winkels. Action verkoopt niet online en zegt voorlopig ook geen webwinkels te openen. En waarom zouden ze ook, ze gaan als een raket. Had Action begin 2012 nog 236 winkels in Nederland; op dit moment zijn dat er 357. Dat zijn in Nederland al zo’n 20 nieuwe winkels per jaar! En dan hebben we het niet eens over de rest van Europa!

Door de successen van giganten als Zalando & Amazon, lijkt e-commerce een no-brainer. Toch is het gebrek aan een online verkoopkanaal voor Action een bewuste keuze. Wat schuilt hierachter? Een webwinkel betekent niet automatisch een walhalla voor retailers. Een webwinkel lanceren gaat gepaard met de nodige investeringen in tijd, geld en energie. Door kosten aan onderhoud, retouren, prijsconcurrentie en marketing zijn goede verdiensten lang niet altijd vanzelfsprekend. En bovendien: wat online verkocht wordt, gaat ten koste van de omzet in de winkel. Nee, er zijn geen garanties: exact 2 jaar geleden lanceerde de V&D immers nog een gloednieuwe webshop!

Zijn er dan helemaal geen aanwijsbare groeifactoren bij de Action? Zeker wel!

Discounter. Discounters zijn hot in Nederland. Action is niet de enige die hard groeit, ook Op=Op Voordeelshop, Big Bazar en So Low geven ook het nakijken. Verrassend? Niet echt, wie wil er nu geen koopje scoren! De gemiddelde prijs in de schappen van de Action is 1,70 euro. Er is een standaard assortiment, waarvan een deel voortdurend wisselt. Elke week komt de Action met zo’n 200 nieuwe producten. Zo blijft het bedrijf het winkelend publiek keer op keer verrassen!Schaalvoordeel. CEO Sander van der Laan: “Onze volumes zijn zo groot dat we niet op restpartijen kunnen varen. We kopen steeds meer A-merkproducten rechtstreeks in bij de fabrikanten. Zij laten hun fabriek speciaal voor ons draaien. Doordat we alleen per volle vrachtwagen inkopen is het transport goedkoper. En we beloven niet dat een product er altijd is, zoals supermarkten.”

Schaalbaarheid. Inmiddels is Action in staat om een winkel binnen één dag te openen. Voorheen duurde het uitbreiden van het winkelnetwerk soms máánden per winkel, maar dat is verleden tijd. Action maakt gebruik van het Retailstekker netwerk, een plug-and-play oplossing die het snel opschalen naar meerdere vestigingen mogelijk maakt. Lees meer over het succes achter Action.

Wie retail zegt, zegt digitale transformatie. Online marktplaatsen hebben nieuwe spelregels geïntroduceerd, de manier van kopen en verkopen is onomkeerbaar veranderd. Is inzetten op e-commerce een randvoorwaarde voor succes? Niet zozeer, laat de praktijk zien. Er zijn bedrijven zoals de Action die groei realiseren dankzij de bricks, anderen zetten succesvol in op de clicks. Giganten als Amazon & Zalando doen het allebei. Eén ding is zeker, bedrijven moeten zichzelf opnieuw uitvinden om competitief te blijven.  Maak kans op één van de 250 exemplaren van “Retail in oorlog”!

Ja, Ik wil kans maken op dit boek

Bronnen
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/07/31/action-koerst-op-10-miljard-omzet-12320968-a1568500
https://www.rtlz.nl/beurs/bedrijven/discountwinkels-blijven-mateloos-populair-ook-na-de-crisis
https://retailtrends.nl/news/50502/driekwart-meer-discountwinkels-in-vijf-jaar-tijd
https://www.ad.nl/economie/hoe-kan-de-action-zenoacute-goedkoop-zijn~af087b1a/